AINUTKERTAINEN- Tyttö, vaihda sämpylöiden täytteet! Tyttö, mene pyyhkimään pöydät, komensi esimies elämäni ensimmäisessä kesätyöpaikassa terveysaseman kahviossa.


Minulla oli jo silloin ihan oikea nimi, mutta esimies ei koskaan käyttänyt sitä. Hänelle taskurahaa viikonloppuisin ansaitseva koululainen oli Tyttö.


Millaisia muistoja sinulle on jäänyt ensimmäisistä työpaikoistasi? Kohdeltiinko sinua arvostavasti vai tehtiinkö selväksi, että olet osaamaton ja häiritset oikeiden ammattilaisten tärkeää työtä?


Juuri julkaistu Ilmarisen ja Työterveyslaitoksen tutkimus nuorista ja työelämästä antoi kipinän oman työelämäpolun alkumetrien pohtimiseen. Tutkimuksen mukaan työelämään tuleva nuori kaipaa tukea ja vastuuta. Esimiehen rooli tukijana on tärkeä, mutta koko työyhteisön tulisi ottaa vastuuta nuoren osallistamisesta. Ensimmäisten työelämäkokemusten tiedetään vaikuttavan asenteisiin työelämää kohtaan pidemmällä tähtäimellä.


Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Samoin ensimmäiset kokemukset työelämästä ovat ainutkertaisia. Välillä kannattaa pysähtyä pohtimaan, miten juuri minä voin auttaa kesätyöntekijöitä, tet-harjoittelijoita ja ensimmäisessä oikeassa työpaikassa aloittavia nuoria saamaan positiivisia kokemuksia työelämästä. Vastuu kuuluu meille kaikille – ei vain esimiehelle tai perehdyttäjälle. Nuori voi muistaa vielä vuosikymmenten päästä, kuka neuvoi, kyseli kuulumisia tai antoi kannustavaa palautetta omien kiireidensä keskellä.


Minulla kävi hyvä tuuri, sillä jo seuraavista työpaikoista sain rutkasti korjaavia kokemuksia, ja työelämä alkoi näyttää inhimillisemmältä paikalta. Kesätyössä ison organisaation kerroslähettinä koin, että koko työyhteisö arvosti minua ja tekemistäni. Lelukaupan myyjänä tunsin olevani yhtä tärkeä kuin muutkin työntekijät. Ja ensimmäisessä pidemmässä pestissäni assistenttina törmäsin esimieheen, joka antoi osaamisen kasvaessa lisää vastuuta ja mahdollisti huikeat onnistumisen kokemukset. Kannustusta ja onnistumisen kokemuksia toivoisin kaikkien nuorten työelämän alkuun.


Nuorena kesätyöntekijänä en uskaltanut protestoida ääneen, mutta tein hiljaista vastarintaa. Kun olin yksin töissä, kieltäydyin vaihtamasta vanhentuneisiin sämpylöihin täytteitä. Tein vitriinin täyteen tuoreita sämpylöitä, joita asiakkaat arvostivat. Siinäpä oli esimiehellä ihmettelemistä, miten sämpylöiden myynti kasvoi räjähdysmäisesti aina minun työvuoroni aikana.


50 views0 comments

Recent Posts

See All