Mitä koriPALLO opetti työelämästä?
Viikonloppuna pääsin todistamaan junioreiden koripallopelissä tilannetta, jossa valmentaja antoi taitavalle, mutta hieman aralle junioripelaajalle tavallista isomman ja vastuullisemman roolin. Sopivan isot saappaat, valmentajan luottamus ja tuki sekä joukkueen hyvä yhteishenki saivat nuoren pelaajan loistamaan. Pelaamisen riemua ja uskoa omaan tekemiseen oli ilo katsoa.

Omien rajojen rikkomista ja kukkaan puhkeamista tapahtuu myös työelämässä, mutta sitä tarvitaan lisää. Viisailla, valmentavilla johtajilla on mahdollisuus saada yksittäinen työntekijä ja koko tiimi kukoistamaan. Jos henkilöstöä pidetään yrityksen tärkeimpänä voimavarana muutenkin kuin juhlapuheissa, niin on hullua jättää sen täysi potentiaali käyttämättä. Mihin kaikkeen omat tiimiläiseni pystyisivät, jos antaisin heille normaalia isommat saappaat, rohkaisisin ja aidosti tukisin?

Työelämässä näkee välillä, miten ihmisiä heitetään altaan syvään päätyyn ilman tietoa siitä, osaavatko he uida. Usein syntyy rumaa jälkeä, jos altaan reunalla ei näy ketään ja pelastusrengaskin on kadoksissa.

Koripallovalmentaja oli valmiudessa syvässä päädyssä ja hänen toimintansa kiteytyy kolmeen pointtiin:

  • Ihmistuntemus: Millaisia pelaajat ovat? Mihin kaikkeen he pystyvät, kun annetaan mahdollisuus?

  • Luottamus: Usko siihen, että jokainen haluaa tehdä parhaansa.

  • Viestintätaidot: Miten pelaajille viestitään rohkaisevasti ja kannustavasti? Miten oma luottamus ilmaistaan?

Koripallo on joukkuelaji, ja joukkueessa jokaisella on omat vahvuutensa. Kaikilla on oma tärkeä rooli, mutta kaikki eivät voi loistaa samanlaisina pisteentekijäsankareina. Joukkueen menestymiseen tarvitaan saumatonta yhteistyötä monenlaisilta osaajilta: takamiehiltä, laitureilta ja sentteriltä. Menestyksen takana piilee sellaista puurtamista, joka ei päädy urheilusivujen otsikoihin. Joukkue menestyy vain, kun pelataan joukkueelle – ei itselle. Ja jokaista pelaajaa rohkaistaan kehittymään ja haastamaan itseään. Olemaan paras versio omasta itsestään. Mielestäni sama pätee myös työelämässä.93 views0 comments

Recent Posts

See All