Yrittäjä matkalla mordoriin

Kun kerroin ryhtyväni yrittäjäksi, yksi asia tehtiin minulle harvinaisen selväksi usealta eri taholta: yli puolet suomalaisyrityksistä lopettaa tai tekee konkurssin ensimmäisen viiden vuoden sisällä.


Tämän olin toki kuullut jo aiemmin niiden vuosien aikana, kun salaa haaveilin yrittämisestä. Luin konkurssin tehneiden yrittäjien tarinoita sydän kurkussa ja mietin, että sellaista riskinottokykyä minulta tuskin koskaan löytyisi. Yrittäjyydestä saamani kuva oli synkkä ja pelottava. Kuin yksinäinen matka Mordoriin.


Onnistumistarinat esiin


Eräänä päivänä kohtasin viisaan valmentajan, joka antoi neuvon. Hän kehotti etsimään positiivisia yrittäjätarinoita ja muodostamaan yrittäjyydestä kokonaiskuvan, johon mahtuisi ääripäiden lisäksi sävyjen koko kirjo. Noudatin neuvoa ja innostuin. Kyllä, Suomesta löytyy iso joukko ihmisiä, jotka ovat kohdanneet valtavia vaikeuksia yrittäjänä – jopa menettäneet kaiken. Ja toivon, että näin ei olisi. Mutta Suomesta löytyy myös iso joukko menestyviä, elämäänsä tyytyväisiä yrittäjiä. Isoja ja pieniä. Kaikkien vuosien aikana tämä porukka oli onnistunut pysymään minulta suurimmaksi osaksi piilossa.


Väitän, että Suomessa negatiivisuus ja ongelmakeskeisyys leimaavat yrittämiseen liittyvää keskustelua ja uutisointia. Haasteita yrittäjyydessä riittää ja niitä täytyy luonnollisesti tuoda esiin, jotta asiat muuttuisivat parempaan suuntaan. Ja jotta yrittäjäksi ryhtymistä pohdittaisiin mahdollisimman realistisesti. Mielestäni haasteista puhumisen rinnalle tarvitaan kuitenkin nykyistä enemmän onnistumistarinoiden ja positiivisten kokemusten nostamista, jotta yrittäminen näyttäytyisi houkuttelevampana ja vähemmän pelottavana vaihtoehtona.


Nuorten yrittäjyysinto on ollut kasvussa jo pidemmän aikaa. On hienoa, että yrittäjyyskasvatukseen panostetaan, ja yrittäminen on tulevaisuuden osaajille yksi mahdollisuus muiden joukossa. Miten yrittämisestä saataisiin houkutteleva ja kannattava vaihtoehto myös meille jo pidempään työelämässä olleille? Ymmärrämme kyllä yrittämisen realiteetit ja vaikeudet – se on hemmetin kovaa työtä. Mutta mistä saataisiin julkiseen keskusteluun lisää innostamista, positiivisuutta ja pinnan alla kytevän yrittäjyyskipinän sytyttämistä roihuksi? Suomi tarvitsee menestyäkseen niin kasvavia työnantajayrityksiä kuin meitä yksinyrittäjiä.


Apua on tarjolla


Aivan kuten Taru sormusten herrasta -romaanissa Frodon ei tarvinnut taittaa matkaa yksin, minäkin sain lopulta upeat tukijoukot mukaan matkalleni Mordoriin. Aloitin yrittäjän taipaleen ottamalla yhteyttä NewCo Helsingin yritysneuvontaan, josta lähetettiin pohjat liiketoimintasuunnitelman ja yritystoimintaan liittyvien laskelmien tekemiseen. Näiden dokumenttien täyttäminen oli ensimmäinen testi oman liikeidean ja motivaation suhteen. Uskon, että tässä vaiheessa moni liian heppoisin perustein yrittäjäksi ryhtyvä karsiutuu pois.


Tapaamisessa yritysneuvojan kanssa kävimme läpi liiketoimintasuunnitelman ja laskelmat. Olin otettu siitä, miten hyvin yritysneuvoja oli perehtynyt asiaani. Sain asiantuntevia kommentteja ja perusteltuja muutosehdotuksia. Ja mikä tärkeintä: kannustavaa ja positiivista palautetta. Tuntui hienolta, että joku muukin uskoi ideaani.


Starttirahaan liittyen olin yhteydessä TE-keskukseen, josta sain myös asiantuntevaa ja nopeaa palvelua. Ja pari viikkoa myöhemmin myönteisen päätöksen starttirahan myöntämisestä. Muutamia käytännön asioita olen kysynyt Yritys-Suomen puhelinpalvelusta. Ja jälleen erinomaista neuvontaa. Myös netti on varsinainen runsaudensarvi yrittäjäksi aikovalle. Se on pullollaan oppaita ja monenlaista materiaalia, joista löytyy apua yrittäjyyden ensimetreille. Yrittäjäksi aikovat – älkää vaan jättäkö hyödyntämättä kaikkia näitä palveluita!


Lämmin kiitos teille kaikille tutuille ja tuntemattomille, jotka olette jo tarjonneet apua ja luvanneet sparrata matkan varrella. Huikea kannustuksenne on yllättänyt minut täysin. Tuesta ja alkutaipaleella saadusta asiantuntemuksesta tämä ei ainakaan jää kiinni. Olen iloinen, että tuoreen yrittäjän matka Mordoriin ei näytä enää lainkaan yksinäiseltä. Tästä se lähtee - against all odds.113 views0 comments

Recent Posts

See All